Brown Paper Sessie kleuren

De indeling van de Brown Paper is afhankelijk van het vooraf gestelde doel. Zo kan het bruine papier er na elke sessie anders uitzien. De indeling op het bruine papier is wel bepalend voor de uiteindelijke effectiviteit van de Brown Paper Sessie. Een juiste structuur helpt om alle knelpunten inzichtelijk te maken en verbeteringen makkelijker door te voeren. Verschillende kleuren post-its helpen om de structuur visueel kracht bij te zetten.

Welke kleuren gebruik je?

Er zijn geen standaardregels om het bruine papier in te richten. Zo zijn er ook geen standaardkleuren om te gebruiken tijdens de sessie. Wel is het van belang dat je werkt in een logische structuur die stapsgewijs werkt. Zorg dat je grip houdt op de groep door vooraf te bepalen welke kleur je voor welke stap gebruikt. Bekijk hier een stappenplan voor jouw Brown Paper Sessie.

Uitgangspunten voor een goede structuur

Een onduidelijke of onlogische indeling van het bruin papier zorgt voor meer chaos dan structuur. Zorg in je voorbereiding dat duidelijk is welke stappen je met de groep gaat volgen. En welke kleuren behoren tot deze stappen. Zorg ook dat je hebt omschreven op welke manier je deze stappen gaat uitvoeren. We geven je graag een aantal uitgangspunten mee om een goede structuur te creëren:

  • Maak van vooraf een basisstructuur die de hoofdlijnen van het gekozen proces of onderwerp volgt. Zoom niet in op de details, deze zullen tijdens de sessie uitgebreid worden behandeld. Bekijk het proces van een afstand en noteer de belangrijkste hoofdstappen. Zo heb je al een basisstructuur voordat je begint.
  • Je creëert meer overzicht als je horizontaal werkt met dezelfde kleur post-its. Stel vooraf een kleurlegenda op. Deze kleurlegenda kun je op de Brown Paper plakken zodat je na afloop van de sessie nog weet welke kleuren waarvoor staan. Plak horizontaal in rijen netjes onder elkaar.
  • Bedenk hoe knelpunten visueel kunnen worden gemaakt op de Brown Paper. Hoe duidelijker de knelpunten vermeld staan op de Brown Paper, hoe meer inzicht ontstaat in waar het beter kan.
  • Er zijn vast een aantal onderwerpen waar je de nadruk op wilt leggen. Denk bijvoorbeeld aan gedragingen, informatie of afspraken. Bepaal deze thema’s vooraf en geef deze thema’s mee aan de deelnemers. Stel begeleidende vragen zodat de uitkomsten gericht worden op deze belangrijke thema’s.

Laat ons je verder helpen!

In sommige gevallen kan het effectiever zijn om een Brown Paper sessie te laten begeleiden. Leun op onze expertise terwijl jij en je team zich kunnen focussen op de inhoud. Wij activeren deelnemers graag om te komen tot actiepunten die toegewezen worden aan een eigenaar. Je kunt ook leunen op onze ervaring tijdens de volgende fases: de voorbereidingsfase, het uitvoeren van de sessie zelf en de uitwerkingsfase.

Ben je van plan vaker Brown Paper sessies uit te voeren of wil je jouw vaardigheden uitbreiden? Volg dan de Training: “Zelf een Brown Paper Sessie begeleiden”. In de training leer je op een interactieve manier het bruin papier te gebruiken. We nemen je ook mee in begeleidingsvaardigheden die nodig zijn om de sessie tot een succes te maken. Een waardevolle toevoeging die je in de praktijk vooruit helpt.

Van plan om meerdere mensen op te leiden? Deze training wordt ook als incompany training aangeboden. Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Emiel Kort

Goede begeleiding maakt het verschil!

De begeleiding van Brown Paper Sessie is een vak op zich. Met onze begeleiding en sparsessies hebben we al veel organisaties geholpen om de Brown Paper Sessie succesvoller in te steken.

Heb je nog vragen?
Stuur dan vooral even een berichtje!

Welke vraag heb je?