Begeleiding van een online Brown Paper Sessie

Wil je een online Brown Paper Sessie op afstand doen? Ben je op zoek naar een manier om post-its online te plakken? Ons team werkt al geruime tijd met bruin papier en post-its. Wat ons betreft nog steeds een heel waardevol hulpmiddel om tot inzichten en resultaten te komen. De technologie staat echter niet stil. Steeds meer teams werken ´virtual´ samen en dat kan door die techniek dan ook steeds makkelijker. Brown Paper Sessie heeft gekeken naar alle mogelijkheden die er zijn om op een digitale manier post-its te plakken zonder dat het resultaat van de interactie verloren zal gaan.

Wat is een Brown Paper Sessie?

Wat zijn de voordelen van online vs fysiek?

Wij bieden al een aantal jaren de Brown Paper methode aan met het fysieke bruin papier. De wereld om ons heen verandert en wij kunnen niet stil blijven zitten, daarom zijn wij een aantal jaar geleden op zoek gegaan naar een methode om ook het bruin papier in een digitale variant aan te bieden. Het was vooral de uitdaging om het online plakken van post-its of het organiseren van een online Brown Paper Sessie niet ten koste te laten gaan van de interactie of de groepsdynamiek.

Het aanbieden van een offline of online Brown Paper Sessies biedt een aantal voordelen. Het biedt een uitkomt om met elkaar in gesprek te zijn over de onderwerpen die je wilt uitwerken op het bruin papier. Dit kan in diverse variante zowel online als offline. Er zitten een aantal voor en nadelen aan virtueel met elkaar samen te werken, hieronder een aantal toegelicht:

Voordelen van online sessies

  • Online samenwerken scheelt tijd en vooral reisafstand.
  • Een ideale manier om teams die qua locatie op afstand zitten toch te betrekken.
  • Het digitaliseren van je sessies is met 1 druk op de knop gedaan.
  • Ruimte voor linkjes, plaatjes en screenshots; die je normaal lastig kwijt kunt op je bruin papier.
  • Het uitschrijven van post-its gaat netjes en is leesbaar; iedereen typt.

 

Nadelen van online sessies

  • Jouw groep is niet bij elkaar, face-2-face elkaar zien gaat qua interactie sneller.
  • Het effect van draagvlak, het samenzijn, teamspirit is anders dan bij een regulier teamsessie.
  • Sentimenten en/of emoties in een groep zie je minder goed in een online post-it sessie.
  • Begeleiding van een virtuele sessies of virtuele brown paper vraagt om meer regie en spelregels.
  • Mondelinge communicatie wordt (nog) niet ondersteund, je hebt Teams/Skype of iets anders extra nodig.

Ruime ervaring met online tools

Bij Brown Paper Sessie maken we gebruik van verschillende communicatie middelen en online tools om het gevoel van een fysieke Brown Paper Sessie zo goed mogelijk over te brengen in de digitale versie. Samenwerking en interactie zijn erg belangrijk tijdens onze methodiek en dus ook digitaal. Afhankelijk van je vraagstuk stemmen we de sessie af op jouw wensen en behoeftes. Hieronder zullen we even toelichten hoe wij te werk gaan:

Kennismaking

Voorafgaand aan de online sessie vinden wij het belangrijk om te weten waar de behoefte ligt. We plannen dan ook graag een digitale Teamssessie met je in om kort even kennis te maken en de vraag af te bakenen. Dit alles om zo goed mogelijk te kunnen starten met de online sessie.

Online geeltjes plakken

Tijdens de sessie zelf zal het team van deelnemers aangespoord worden actief deel te nemen en zelf geeltjes te gaan 'plakken'. Ze zullen het proces of vraagstuk in kaart brengen met elkaar. Hoe doen we dat zonder bruin papier en post-its? Gewoon met een 'digitale Brown Paper'! Het klinkt misschien wat gek, maar wij hebben een aantal gave digitale tools om toch je sessie online te kunnen faciliteren.

Een kritische kijk

Nadat het probleem of vraagstuk in kaart is gebracht is het belangrijk om hier even kritisch bij stil te staan. Vragen zoals: Wat gaat er goed? Of wat kan er beter? Zijn veel voorkomende vragen tijdens de (online) Brown Paper Sessie. Het voordeel aan de digitale variant is dat het bruin papier niet terug de kast in hoeft, maar heel toegankelijk gewoon op je pc of laptop blijft bestaan.

Realisatie

Na de digitale sessie zijn we er nog niet. Het voordeel van een digitale sessie is dat de brown paper ook na de sessie nog toegankelijk blijft voor alle deelnemers. Op deze manier zorgen we ervoor dat er ook na een langere termijn nog kan worden teruggekeken naar deze sessie en de eventuele verbeteracties. Hebben we bereikt wat we wilden? Waar hebben we het laten liggen? Waar pakken we het weer op?


Emiel Kort
06-10877863
stuur een bericht

Goede begeleiding maakt het verschil!

De begeleiding van Brown Paper Sessie is een vak op zich. Vreemde ogen maken soms het verschil voor een sessie met meer inzicht en resultaat.

Praktisch met aandacht voor mens en structuur

Ons team van begeleiders hebben een praktische aanpak en kijk op zaken. Aandacht voor de menskant en proceskant gaat bij ons samen.

Meer informatie: