Hoe organiseer je een Brown Paper Sessie?

Brown Paper Sessies organiseren vraagt vooral om vooruit denken en plannen. Je gaat immers aan de slag met een groep mensen die met elkaar samenwerkt en iets willen bereiken in een bepaald tijdsbestek. Zorg er dan ook voor dat alle mensen die je nodig hebt aanwezig kunnen zijn.

Een Brown Paper sessie organiseren is meer dan bruin papier en post-its kopen

Een Brown Paper sessie vraagt om een juiste organisatie vooraf, maar ook tijdens de sessie is organisatie en structuur belangrijk. Het zijn de kleine dingen die een sessie met collega's scucesvol kunnen maken. Begeleiding van buiten de organisatie maakt vaak het verschil. Zelf een Brown Paper sessie organiseren kan heel wat valkuilen met zich meebrengen. Dat maakt jouw sessie alles behalve effectief en zinvol.

Brown paper sessie organiseren

Vijf tips om jouw Brown Paper te organiseren

Of je nu wilt leunen op onze expertise en ervaring of je wilt zelf meer in de begeleidende rol wilt stappen. Goede begeleiding kan je soms net even dat extra inzicht geven dat nodig is. Afhankelijk van je vraagstuk stemmen we de begeleiding af op basis onderstaande vormen.

Maak een goede balans van de onderwerpen

Alles inzichtelijk maken? Alles bespreken? Onze ervaring is vaak dat de tijd te kort is en dat niet alle onderwerpen besproken worden. Onze tip is vooral om een goede balans te hebben van de onderwerpen. Maak een inschatting welke subonderwerpen aan bod gaan komen. Hoe diep wil je elk onderwerp bespreken en uitwerken? Welk doel heeft welk onderwerp?

Nodig de juiste mensen uit

Een Brown Paper Sessie doe je natuurlijk niet alleen. Je hebt je collega's nodig om de juiste input aan te leveren en te komen tot inzichten. Bepaal aan de hand van jouw onderwerp welke mensen een bijdrage kunnen hebben. Werk je vooral met het uitwerken van werkprocessen, sla vooral niemand over!

Zorg voor voldoende tijd

Het bijeen brengen van collega's vraagt soms al enige organisatie. Toch is het belangrijk om de tijd goed te benutten. Denk na welke diepgang je wilt aanbrengen in je brainstorm of procesinventarisatie en maak een tijdschema van de hoeveelheid tijd die je nodig denkt te hebben. Bij goede sessies gaat de tijd vlug, voorkom dan ook dat je in het laatste 'kwartiertje' nog even de acties snel moet uitwerken.

Doe een voorstel voor een datum

Als je bepaald hebt welke mensen voor jouw Brown Paper Sessie nodig zijn, is de volgende stap vooral het voorstellen van een datum. Ook hier de belangrijkste tip: Zorg dat iedereen aanwezig kan zijn.
Wij organiseren soms ook aan het einde van een werkdag een sessie. Hou dan wel rekening met de spanningsboog van de collega's die de dag vroeg zijn begonnen.

Spreek je collega's vooraf

Voor sommige collega's is een Brown Paper Sessie nogal spannend. Zomaar je mening geven over wat jij denkt vraagt als organisator om wat drempels weg te nemen. Praat met collega's over de sessie die staat gepland en denk mee in de voorbereiding die jouw collega zou kunnen doen. Stel vooral vragen tijdens de voorbereiding en stap niet in de valkuil om de gewenste antwoorden alvast mee te geven!


Emiel Kort
06-10877863
stuur
een bericht

Goede begeleiding maakt het verschil!

De begeleiding van Brown Paper Sessie is een vak op zich. Vreemde ogen maken soms het verschil voor een sessie met meer inzicht en resultaat.

Praktisch met aandacht voor mens en structuur

Ons team van begeleiders hebben een praktische aanpak en kijk op zaken. Aandacht voor de menskant en proceskant gaat bij ons samen.

Meer informatie: