Brown Paper Sessie – Samen meer inzicht en dan verder.. toch?

De afgelopen maanden mochten we diverse Brown Paper Sessies begeleiden en worden we ook steeds vaker benaderd om een 'middagje' een team te begeleiden. De aanleiding voor dit soort Brown Paper Sessies is soms nog niet altijd even helder. De meeste verzoeken voor begeleidingen zijn gebaseerd op:

  • Met een Brown Paper Sessie krijgen we hopelijk inzicht in waar het knelt
  • Met een Brown Paper Sessie zien we met elkaar waar de chaos nog zit
  • Met een Brown Paper Sessie hopen we inzicht te krijgen in waar het nog beter kan

Bovenstaande aanleidingen of wensen zijn vooral op één feit gericht. Ze beperken zich tot het ophalen van inzicht. Iets waar een Brown Paper Sessie uiteraard enorm veel in kan ondersteunen, maar de vraag 'waarom wil je dit inzicht' is daarmee nog niet beantwoord. De wens of aanleiding voor zo'n Brown Paper Sessie zit hem veel meer in de een aantal vervolgvragen:

  • Wat wil je met het inzicht doen, waar het knelt?
  • Wat bereik je met je team als je ziet waar de chaos in je Brown Paper zit?
  • Als je een verbeterkans hebt, wat wil je er dan mee doen

Inzichten omzetten naar de vervolgstap

Veel Brown Paper Sessies stoppen na het eerste middagje. Inmiddels hebben wij de ervaring dat een Brown Paper Sessie veelal het hulpmiddel is en je voor de gewenste vervolgstappen ook moet zorgen dat er überhaupt een vervolg word georganiseerd. Dat kan wederom met een Brown Paper Sessie, maar ook in een andere vorm.

Het doel van het vervolg is vooral om het inzicht om te zetten naar concrete doelen en acties. Voor veel organisaties zit hier toch wel de grootste uitdaging in, maar ook voor begeleiders is dit laatste ook wel een valkuil.

Werk jij als begeleider zelfstandig na de Brown Paper Sessie de vervolgstap uit, dan is de kans groot dat je het draagvlak uit je sessie niet maximaal benut. Want wie is er dan op zoek naar een eigenaar voor een actie...

Geplaatst in Brown Paper Sessie.